Sunday 4 October 2009

Amiota hazajottunk...


...azota zajlik az elet! A cuccainkat meg par nappal ezelott is rakosgattam, csomagoltam ki, mostam stb., pedig mar miota itthon vagyunk! :o) A legfontosabb esemenyek, amelyek azota tortentek:
dokihoz jarunk eleg surun (R.), beultettuk a kertet ugy, hogy mar egy cm2 hely sincs, hogy beferjen meg valami (lett benne fejeskaposzta, kelkaposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbo, mangold, vadhagyma (???) es ugye alakulnak mar a citromok, mandarinok... Utobbiakat mar el kellett kezdeni ilyen felig zold allapotban leszedegetni, mert repedeznek, ugyhogy facsargatjuk oket "mandarinadenak" egy kis mezzel es meg kell mondjam: nem is rossz! :o)
Aztan jartunk egy nagyon meghitt, bekes kegyhelyen a termeszet sziveben, tolunk mintegy 45 km-re (Okit) s ami az emlitesre melto benne, hogy ha autopalyan jovunk akkor Del fele, akkor nem is veszem eszre, de mivel a kanyargos uton jottunk, ott lattam es megjegyeztem hol van es egyik nap elmentunk oda kirandulni! Csatolok nehany kepet rola, amit a neten talaltam, de en magam megint nem fotoztam (most mar ossze kell szednem magam...) :o(
Vegigjartuk a Keresztutat, amit 1909-ben epittetett kb. 40 fobol allo kis csapat (Ausztraliaba kitelepedett helybeliek...) sajat koltsegukre! A dombteton allo regi templomot 1942-ben az olasz Tengereszcsapatok leromboltak, majd a 2. Vilaghaboru utan a komcsik evekig nem engedtek ujat epittetni, mignem 1967-ben megkaptak az engedelyt az uj templomra amely 2 honap alatt elkeszult!!! Az egesz epitoanyagot a hivo kozosseg a sajat hatan cipelte fel a templomhoz! A Delszlav Haboruban viszont 1991 oszen ujra leromboltak a templomot, de meg amig tartott a haboru egy zadari epitesz elkeszitette a tehnikai dokumentaciot egy uj templom megepitesehez, amelynek alapkovet 1995. majus 3-an tettek le... Igy keszult (keszul...) a ma lathato nagyon szep, modern templom (keresek rola kepet a neten es mutatom...) Emlitesre melto, hogy a templom elott eveken at allt egy 3 foagbol allo nagy fa (4 m magas!) es ennek a fanak a templom fele nezo aga minden 3. evben Karacsony ejszakajan kiviragzott!!! Na de ezt a csodafat 1951-ben kivagtak azok, akik utalnak mindent ami szent es az Ure... (Igy irja a kis ismerteto, amibol most itt okoskodom...) Na, amikor mi mentunk felfele a Keresztuton, szinten egy csoda szemtanui lehettunk, hiszen a semmibol (de szo szerint!) olyan gyonyoru tenyernyi nagysagu rozsaszinu virag nott, hogy csak alltunk es neztuk tatott szajjal!!! A lepcso (kovek) kozepen es se levele, se szara nem volt, csak maga a virag, mintha kikandikalt volna a melybol a csucsa, csak ennyi latszott, raadasul nem is egy-, hanem legalabb 4 helyen az Uton... :o) Lattuk, hogy nemelyiket nagyobb kovekkel be is keritettek korbe az elottunk halado nemet turistak... Hihetetlen latvany volt!
Innen aztan Reniekhez mentunk a farmra, mivel ezer eve nem talalkoztunk es mar viszonylag kozel jartunk Hozzajuk... Itt egyutt piknikeztunk, beszelgettunk, jatszottam kicsit a Vencivel, Rudi segitett a Vicenek a tyukolat bekeriteni stb. Egyszeruen tok jo volt egy delutant a termeszetben eltolteni jo tarsasagban!!! :o) Innen hazafele megalltunk vacsorazni egy nagyon erdekes etteremben:
A neve Santa Maria es ha a linkre kattintotok, megnyilik angolul nehany info rola es egy kis galeria kepekbol, hogy lassatok, hogy ilyen is van ezen a Bolygon! :o))) Az egesz mexikoi meg vallasos stilusban van es annyira tele van tomve mindennel, hogy szinte nem latni egymast a sok kacattol!!! :o))) Foleg regisegek, de van egy fal ami tele van nevjegykartyakkal!!! Agyat eldobni valo latvany!!! A fo weboldaluk itt lathato: http://www.santamaria-vodice.com/
Az asztalok alatt foldimogyorohej elszorva es van is belole minden asztalon es ODA KELL SZORNI az asztal ala a hejat!!! :o) Itt aztan megesett velunk egy kisebb kaland, mert eljottunk onnan vacsi utan, lesetaltunk a partra a kocsihoz es ... nincs meg a kulcs!!! Gondolkoztunk, gondolkoztunk... Rudi ment a penzautomatahoz, en addig szuttyogtam...en vettem a parkolojegyet, de o tette az uveg moge...es aztan bezarta-nemzarta??? Bent maradt volna a kocsiban??? Mar bepanikoltam, hogy hogy jutunk haza innen ilyenkor, de aztan bevillant: A FOLSO!!! Rudi meg visszament a kocsihoz a felsojeert mondvan, hogy o meg egy kicsit kohog es visszafele huvos lesz egy szal rovidujjuban es most nem volt rajta a folso (annyira azert megsem volt hideg...), mert a szeken felejtette az etteremben zsebeben a slusszkulccsal... :o) Visszaslattyogtunk... Mar vartak is, es amikor beleptunk rank mosolygott a pincer es azt kerdezte: Csak nem itt felejtettek valamit? :o))) Mire en: Csak nem TALALTAK valamit??? Rendesek voltak es finom a kajajuk nagyon, ugyhogy ide meg visszeterunk, foleg mert nem hagyhatom ki, hogy az egyik kiralyi szeken logo mexikoi "sombrero" kalapban ne fenykepezkedjek! :o)))
Itthon minden oke, az ido szep, megfazas mulik, ma vasarnap van, megyunk majd esti misere, anyosnal ebedelunk, holnap meg takaritas, agynemuvasalas, mert jonnek vendegeink egy ejszakara (anyu egyik testvere Nemetorszagbol, akit mar 8 eve nem lattam, meg a ferje...) akik itt nyaralnak nem messze tolunk egy kisebb telepulesen, ahova a nagybacsim visszavagyott 60. szulinapja alkalmabol, ami most volt oktober 1-en... Mar a mult heten itt voltak egy delutan, akkor foztem is meg sutottem muffint es voltunk egyet setalni a kornyeken, de most elmegyunk majd valahova egyutt, negyesben vacsorazni es setalni (lehet, hogy Trogirba...), mert erre ok meg nem jartak es most itt az alkalom... :o)
Na azt hiszem most mast nem is irok, inkabb feloltozom lassan, mert mar mindjart fel 11...
Mindenkinek udvozletunket kuldjuk es senki ne nehezteljen, hogy nem irok, mert fogok, csak ido kerdese! ♥

2 comments:

Age said...

Örülök hogy végre jelentkeztél.

Age said...

A földimogyoró földre szórást már hallottam, a párom mesélt róla amikor Amerikában volt. Ő is ott látott ilyet 1x, furcsálta is nagyon.