Monday 28 March 2011

Egy kis orientalis feeling... :)

Mostar...
Mindossze 3-4 ora busszal, meg kevesebb autoval, itt van szinte a "szomszedban" s megis annyira mas, annyira kulonleges, olyan egyedi... Ha voltatok mar itt, 100%, hogy vissza huz a szivetek, ahogy engem is... Eloszor jartam itt, mar reg ota vagytam ra s most teljesult... A splitbe csoppent lengyelek szerveztek az utat, potompenzert, ugyhogy eltem a lehetoseggel... :) A zuram sajnos nem jott... Szamara ez a csoportos utazas busszal tul megerolteto lenne, ugyhogy csak en mentem (meg a Szilvi...), hogy felderitsem a terepet, s mire Rudim raszanja magat es penzunk is lesz ra, visszaterunk ide egyutt, rohanas nelkul, alkalmazkodas nelkul, s nyugodtan bazarozhatok en is kedvemre, mert most eleg rohanosra sikeredett a dolog, s meg az eso is eleredt... :) De megerte igy is! Emlekbe egy elefantos fali diszt vettem, 3 EUR-ert, ez volt minden, amit koltottem... A hires "kek szem" van rajta, ami allitolag szerencset hoz es sok szuvenirjukon rajta van... Voltunk dzsamiban is, beleszippanthattunk az iszlam vilag "ezeregyejszakas" csodaiba! Lattuk a hires mostari hidat is, amit a 90-es evek vegi haboruban felrobbantottak, de ujra lett epitve... Innen ugralnak a magasbol... A varoson a Neretva folyo folyik keresztul, s azt mondjak, hogy ami a Nilus Egyiptomnak, az a Neretva Hercegovinanak... :)
Mindjart felteszek egy szamot a Youtuberol, ami Mostarrol es a Neretvarol szol... Vannak benne jo kepek, az egyiken latszik is, ahogy ugrik egy ficko es en is felvettem tegnap egy meresz vallalkozot, de csak egy fel pillanatos a film, nagyon hamar "vizet" ert a pasas! :)))
Elotte Medjugorjeben voltunk, a szent helyen, ahol 1981-ben 5 gyereknek megjelent a Szuz Anya... Rengetegen latogatjak a helyet egesz evben, foleg Olaszok... Ott fel is masztunk mi is egeszen arra a helyre, ahol a Szuz Anya anno megjelent es a gyerekek kozul 3-nak a mai napig minden nap 17.40-kor vannak talakozasaik a Szuz Anyaval, aki konkret uzeneteket szokott ilyenkor atadni... Ok persze ma mar felnott emberek... Dobbenetes sztori... Nagyon sokan mezitlab mennek fel a hegyre, gyogyulasert, segitseget imadkoznak... Sok csodarol hallani ami a medjugorjei zarandokutak utan szokott a hivokkel tortenni... A terep nagyon koves, nehez haladni, ovatosnak kell lenni, de megeri! Jo lenne ide is visszajonni ujra, nem csak egy par orara, hanem hosszabb idore, nehany napra akar, hogy az ember le tudjon nyugodni es atelje a helyszin bekejet, nyugodtan ucsorogjon es imadkozzon, ha akar orakig is!
Jo sok kepet keszitettunk, de amiken en is ott vagyok, azok foleg a Szilvi gepen vannak, tehat megvarom mig atkuldi vagy atdobom pendrivera nala, mert egymast fotoztuk, de nem akartunk mindig gepet cserelgetni... :))) Most csak nehanyat mutatok...
Delutan 5-kor egy Blagaj nevu folyomenti helyen volt a vacsorank, ahol talalkoztunk a mostari lengyelekkel is... Enekeles is volt, meg minden jo... Ittam bosnyak kavet is a hires rez dzsezvabol, mi azt mondanank ra, hogy "torok" kave, de Boszniaban ha torok kavet kersz akkor hideget kapsz, ami pedig azt jelenti, hogy nem vagy "welcome"... :))) Ugyhogy BiH-ban, ha szeretnel valami kulonlegeset inni, kerj bosnyak kavet... Kis talcan hozzak, cukorral mellette es egy pohar vizzel, s jobb helyenek meg egy kocka rahat lokumot is adnak melle, ami angolul turkish delight lenne... :o)
Rengeteget tudnek meg meselni, de veges az energiam irasban... Beszeljenek majd inkabb a kepek... Amint felteszem, jelezni fogom itt a blogon is!
Aki tobbet szeretne tudni Mostarrol, a nemreg zajlott haborurol, eleg ha a Youtubeon beirja a keresobe, hogy Mostar es rengeteg - sajnos sok szomoru - filmecsket talalhat... :( Ma mar szabadon jarkalnak at egymas varosreszeibe a muzulmanok es a katolikusok, beke van, de azert a bekefenntartok mintha meg mindig itt volnanak... Sok helyen latni sarga rendszamu egyenautokat, mind sotet szinu s ra van irva, hogy CD (konzulatus) es az, hogy EU Police...
A mostari hidat egyebkent 93-ban romboltak le...
Ebben a videoban latszik, ahogy szetlovik...:

http://www.youtube.com/watch?v=sFF1v0n6VUg&feature=related



Mi meg ugyanott setalunk 18 evvel kesobb...

1 comment:

Age said...

Euróval kellett fizetni?? látom a képen hogy ebben a valutában vannak kint minek mennyi az ára.