Tuesday 2 December 2008

Tsunami in Croatia!!!

Friss hirek - informaciok!!!
A 24 ora cimu lap is arrol ir, ami tegnap reggel meglepett minket itt a partvideken, ugyanis nagy szenzacionak mondhato, leven, hogy a helyi oregek kozul senki nem latott meg egesz eleteben ehhez foghatot (megpedig azert nem, mert a radioban mondtak, hogy 100 eve nem volt ilyen, es olivaolaj-hal-citrom-jo levego ide vagy oda: azert itt se sokan elnek 100 evig!) :o)
Na. Mondom: napok ota sz@r ido van, ezt mar irtam... Eros deli szel fuj, neha 200 km/h sebesseggel is, de del felol (ez a yugo vagy mas neven shirocco nevu szel...) ugyhogy nem huvoset, hanem delrol meleget hoz (akarcsak a Benedek...), igy a nappali homerseklet tegnap pl. 17 fok korul volt...Viszont: jar vele alacsony legnyomas (ettol hulyek az emberek, sokkal jobban idegeskednek (en is, mi is...), plusz meg ugye nagyon hullamzik is a tenger ennek "koszonhetoen", de mindez igy egyutt talan megszokott jelenseg lenne ezidotajt, ha tegnap nem esett volna egybe a Holdnak olyan allasaval, amitol dagaly keletkezik!!! Ennek koszonhetoen szinte az egesz partszakaszon, de leginkabb Eszakon kiontott a tenger!!! (Nalunk a korzon volt arviz, csak eppen az en uram, aki reggel nem birt a korzon levo posta elott parkolni es csak delutan aradozott nekem, hogy "Mekkkkkoraaaaa viiiiz vooooolt!!" - mig en jol kiosztottam, hogy ilyenkor miert nehez felhivni, hogy "Anyukam! Fogd a fotomasinat es ereszkedj le a korzora, mert nemmindennapi jelenseget tudsz lencsevegre kapni!" Aaaaa!!! Dehogy! O megvarja a kovetkezo 100 evet, amikor mar ha akarnek se lennek itt, hogy fotozzak...) Szoval na. Kiakadtam kicsit, mert ehhez az egesz sztorihoz mennyire jol jott volna nehany foto, hogy szemleltetni is tudjam a helyzetet... Kavezok aztak be, meg a partkozeli csaladi hazak, pincek lettek tele vizzel es van akiknel szobak is!!! Jo nehany kepet tud mutatni a 24 ota weboldala, itt - aki erti - olvashat is bovebben a temaban:
Aki nem erti, az meg csak kattintson a kepek felett a SLIDESHOW-ra es ott van egy csomo kep a tegnapi helyzetrol!!!
En csak nehany adatot forditanek ide le a szovegbol:
A tuzoltok kora reggeltol munkaban voltak, mert ugye valakiknek ki kellett szivattyuzgatni a rengeteg vizet a hazakbol, pincekbol, kavezokbol... Mondja egy pasas, hogy ultek a kavezoban es a levegoben kellett tartani a labaikat, mert viz volt alattuk...
Nehol 5 meteres hullamok is felcsaptak (nalunk azert annyira nagyok nem, mert a szemkozti felsziget miatt eleg vedett helyen vagyunk, de az arviz nem kerult el... Csonakok kezdtek kifele jonni az utcara, csak ugy dobalta oket a szel (a hullamok)! Na de ne ragozzam tovabb... Nezzetek meg az Eszaki nagyvarosban keszult kepeket azon az oldalon, amit linkeltem, en meg elmegyek reggelizni valamit... :o)
A bejegyzesem koze illesztgetett kepek a netrol valok, nem a tegnapi helyzetet, hanem csak siman a viharos yugo/shirocco nevu szel kozbeni allapotokat mutatjak... (Ha legkozelebb yugo lesz, en csakazertis lemegyek a korzora bemutatni a szitut! Es a nyilt strandra is el fogok mereszkedni szerintem! Szeretnek sajat kepeket mutogatni, nem ilyen szedett-vedetteket...
Vegezetul az angolul beszeloknek egy kis info:
Jugo is a southwestern wind of moderate strength that blows from the sea towards the coast, and is present along the entire coastline, blowing in the ESE, SE or SSE directions. Generally, you will run into it more often when sailing south of the northern Adriatic and, as it belongs to the group of spring-fall winds that are accompanied by rain and humidity, the jugo does not blow often in the summer.When it does, you can recognize it by the following characteristics: the wind blows with a gradual increase without interruptions, creating very beautiful, long waves without noise and foam. Only when a strong jugo blows do the waves pound against the shoreline, retreating towards the open sea with a rumble. Seeing as its wave are equal, and its constant strength and wind direction are its greatest challenge, the jugo allows for dynamic sailing with sails taut with constant wind that allows the sailboat to achieve great speed.

1 comment:

Age said...

Te jóóóóó isten, az egyik kép az nem a szigetet összekötő töltésen készült?? Velencét is elöntötte a víz, de ott azt mondják 1966-ban volt ilyen magas a vízállás utoljára.