Sunday 15 February 2009

Veletlenul megtettunk 2 * 111 km-t tegnap! :o)

...Hajnali 5 ota ebren vagyok, ugy tunik megszokta mar a biologiai oram a korai kelest es nem tesz kulonbseget hetkoznap es vasarnap kozott... :o) Ugyhogy ha mar igy felebredtem ma is, hat kihasznaltam a hajnali, nyugodt perceket es miutan meghallgattam a 101 pozitiv megerosites-t meg az agykontroll alapgyakorlatat "lerelaxaltam" (mindezeket az mp3 lejatszomrol, teljes csendben, csak a sajat fulembe...) :o), szepen letusoltam, leteszteltem a Valentin-napi Garnier arctonikomat es egy teaval ide ultem jelentest tenni...
Tudom, nem kedd van es nem is pentek (pedig igy igertem magam gepkozelben...), de azt nem tettem melle, hogy ez a musor csak a jovo hettol indul, mert addig meg sok mindent le akartam itt rendezni (takaritas, virusirtas, kepek CD-re masolasa, gep felszabaditasa sok hulyesegtol stb.)
Ezen kivul a tegnapi naprol is be szeretnek szamolni "nehany" sorral... (Igen, tudom, mindig azt igerem, hogy "par sor" meg "nehany" sor, es a vegen nem birok leallni, de errol nem en tehetek! Ez mellekhatas! Ugyhogy kerdezzetek meg rola a kezeloorvosomat! :o))
Nos: tegnapra egy kicsivel jobban lettunk (kopp-kopp)... Ez a mondat mara mar nem jellemzo, legalabbis ram nem annyira, mert erzek megint hascsikarast, a Rudirol meg nem birok nyilatkozni, mert o bezzeg bir aludni hetkozben is meg hetvegen is, ugyhogy nem tudom hogy van, de tudom, hogy o nem fazott ejjel, mert a legkondit jol kikapcsolta, amikor en jeghideg fullel ebredve bekapcsoltam (elotte 20 perccel kb.)
Szoval, tegnap szepen ugy dontottunk, hogy "egye fene", viszunk egy tekercs (vagy ketto!) slozipapirt es utnak indulunk, "ha maaa eccer" Valentinnap van es ha mar ugy esett, hogy meg szerelmesek is vagyunk melle! ♥♥♥
Hat szepen megterveztuk, hogy bekapunk valamit es elindulunk Trogirba (hogy ne menjunk tul messzire, es ne is tul keson, mert az esti (romantikus vacsoras) idopontok az ettermekben a friss szerelmeseknek vannak mar biztos lefoglalva, de ha szerencsenk van, akkor ebedet csak kapunk valahol... :o) Nekunk az is jo lesz, nem ragaszkodunk a vacsihoz... :o) Nehany pillanat mulva - ahogy mi mar szoktuk - meggondoltuk magunkat es inkabb azonnal elindultunk, miutan azzal fenyegettem a Rudit, hogy "be fog borulni" (az eg) es mire elindulunk megint elmulik a joido... :o) (Parszor mar igy atvagott minket a meteorologia: szep napos reggel utani delutani terveket zuhogo esoben vagy hideg, borus idoben kellett inteznunk...)
Ugyhogy elindultunk: 1) Trogirba (25 km otthonrol Del fele...). Ut kozben az osszes automosoban akkora tomeg volt, hogy inkabb nem mostunk kocsit, pedig akartunk... :o) Rudi meg is jegyezte, hogy mit meg nem tesznek a pasik a nokert, meg az autok is tisztulnak Valentin napon :o) "es meg ti panaszkodtok" (marmint mi, nok...) :o)
...Elso allomasunkon megalltunk a DM-ben szojatejcsiert es egy-ket aprosagert, majd atmentunk a szigetre (Ciovo), hogy az egyik "bevalt" helyunkon egyunk... Hat itt tortent az elso veletlen: tegnap csak 3-tol nyitnak (mert bent buliznak a bennfentesek, igy ma kesobb van nyitas, na meg gondolom en, a vacsorara "gyurnak", mert akkor van a nagyobb keres(l)et az ilyen extra napokon, mint a tegnapi... Hat menjunk tovabb... Celallomas: Split (otthonrol 50 km)! :o) Ut kozben agyalunk, hol egyunk, hol egyunk, hol egyunk... Dilemmazunk, tervezzuk a legrovidebb utat, hogyan jussunk oda, ahova akarunk, vegre kiagyaljuk de:
Mire odaertunk, az en okos es rendkivul figyelmes uram nem fordul be a varos fele jobbra, ahol MINDIG szokott, hanem elhuz a bal savba es hirtelen az Omis fele vezeto feluljaron talaljuk magunkat... (Nem mergelodok, Valentin nap van... :o)) Ez volt a 2. "veletlen"... Omisba erunk (3. megallo...), Splittol 25 km, otthonrol mar 75 km!!! Parkolas. Optimizmus: parkolooraba 2 oranyi dijat dobunk, bizva abban, hogy mindjart talalunk egy franko ettermet es vegre eszunk, utana seta a parton stb.!!! Szomoruan szembesulunk: ettermek zarva!!! (Nem erdemes nyitva tartaniuk szezonon kivul, mert kozel van Split es aki akar: oda megy kajalni... Mondja egy lokal-lakos, majd elkuld Delebbre, valami "Babilon" nevu helyre az utmenten, (amit mellesleg sosem talaltunk meg! :o) Ezt csak ugy megjegyzem...) Majdnem megorulok, de megsem... :o) Jo jel, hogy van egy burekos velunk szemben, es nyitva is van!!! Rudit ugrasztom, menjen, hozzon egy turos bureket, mert mire mi megtalaljuk az ettermunket tizszer ehen halhatunk, ha ez igy megy tovabb... :o) Rudi ugrik (azert o, mert en nem voltam olyan hangulatban, hogy forgalmas uton atrohanas utan meg keritest is masszak, mert nem lehetett csak ugy "siman" atmenni, hanem meg maszni is kellett, ha nem akart az ember elgyalogolni jo messzire a zebraig, ahol legalisan atsetalhat a burekoshoz...) Addig en vettem piacon egy kis cukkinit, almat meg gombat... Ha masra nem - gondoltam magamban - akkor legalabb a heti bevasarlasra jo lesz ez a nap... Karba nem fog veszni... :o) Omisbol aztan burekozas utan tovabb Del fele, a zuram hoooot nyugodt, szepen kijelenteti, hogy ha elmegyunk Dubrovnikig ma, az sem erdekel! Ha csak egy teat megiszunk a Stradunon (Dubrovnik setalo utcaja), akkor is megerte! :o) (Ehhez tudni kell, hogy Dubrovnik tolunk szamitva 260 km, partmenten!) Na mindegy, en nem szoltam semmit, csak vartam, hogy vajon hova fogunk ma kilyukadni... Rudi azt mondta, most addig megyunk Delnek, amig meg nem ehezunk rendesen!!! Ugyhogy folytattuk... Ut kozben athaladtunk olyan helyeken, hogy az ajulas kornyekezett (nehol a latvanytol, nehol a magassagtol es a melysegtol!!!), de vegul is 36 km mulva kikotottunk Makarskan (otthonrol 111 km-re!!! Es en ezt tegnap 80-nak szamoltam... Hogyhogy??? Biztos faradt voltam mar...) Makarska (4. allomas!) elott mar olyan eros volt az eszaki szel (bora, hegyek felol...), hogy inkabb nem kockaztattunk meg tovabb menni, igy is eleg messze voltunk mar es eleg ehesek...) :o) Azert Dubrovnikot nem hagyjuk ki, de inkabb megvarnank vele a tavaszt...
Makarska mogott huzodik a Biokovo hegyseg... A legmagasabb pontja a Sv. Jura 1762 m magasan van... Katt ide, akit jobban erdekel, ezt a neten talaltam: http://www.ittvoltam.hu/ittvoltam.aspx?id=b6b1727e-4c0b-484f-98a9-8d1114f2de4c
A Wikipedia meg igy ir rola: http://en.wikipedia.org/wiki/Biokovo
(Magyarul is lehet talalni dolgokat...)
A hegy miatt nagyon csipos hideg szel volt es majdnem szetfagytunk!!! Gyorsan beloholtunk az elso nyitott etterembe, ahol eleg gyorsan felejtheto ebedet ettunk, meg felejthetobb kornyezetben, de azert jo volt, mert egyutt voltunk es mert vegre EBEDELTUNK!!! :o)
Utana gyors seta a korzon, ami osszesen 10 percig tartott kb., mert szetfujta a szel az agyunkat... (Korzorol setara indulaskor a kapucnim stabilan a fejemre ragadt, majd miutan visszafordultunk mar ugy kellett erosen fognom a nyakam alatt, hogy fenn maradjon... Na ilyen szel volt!!!) Ugyhogy hamar eliszkoltunk Makarskabol is...
A varosbol kijovet meglattunk egy kegyhelyet jelzo tablat (amit en mar odafele is lattam, de annal ehesebb voltam, minthogy megalljt parancsoljak azonnal, de remeltem, hogy hazafele megallunk itt es igy is lett...) :o)
Egy bizonyos Vepric nevu helyen nagyon szep es nagyo szent helyre jutottunk, amirol mar az elso par lepes utan megallapitottuk, hogy nagyon bekes es el is dontottuk, hogy ide meg visszaterunk jobb idoben is!!!
Bovebben errol a helyrol is talaltam magyarul, az egyik oldal pl. ezt irja:
"Makarska nyugati bejáratánál található a horvát zarándokhely Vepric, a harmonikus természeti környezetben egy erdős domb lejtőin.
Vepric - a horvát Lourdes. Itt lelki gyakorlatokra szánt otthont is talál
A természeti szépségének és nyugalmának köszönhetően e szent hely egész éven át nagyon látogatott. A legtöbb zarándok február 11-én, március 25-én, augusztus 15-én, illetve szeptember 7-én és 8-án keresi fel a helyet
A horvátországi Vepric a Lourdes-i Szűz Máriának szentelt, 1908 óta létező zarándokhely. A természetes barlangüreg illetve maga a táj is, dombjaival, növényzetével és a hegyi patakkal valóban emlékeztet Lourdes-ra, ahol Bernadette Soubirous-nak 1858-ban 18 alkalommal jelent meg Szűz Mária. E szent helyen található egy kápolna sekrestyével, oltárral a téren, továbbá gyóntatófülkék, Kálvária a keresztút állomáshelyeivel, lelki gyakorlatokra szánt otthon és körmeneteken igénybe vehető utak. A természet szépségének és nyugalmának köszönhetően e szent hely egész éven át nagyon látogatott. A legtöbb zarándok február 11-én, március 25-én, augusztus 15-én, illetve szeptember 7-én és 8-án keresi fel a helyet.
Szentmisét minden nap tartanak, a téli időszakban 15 órakor, nyáron pedig 17 órai kezdettel.
A misét a szabad ég alatt tartják."
Nekunk nagyon tetszett!!! Az eros szel ellenere vegigsetaltuk a Keresztutat, meg-megallva idonkent egy imara, fotoztam is a szep termeszetet es csinaltam egy kis videot, amit majd elkuldok Nektek mailben, mint a multkor, a kepeket pedig tudjatok, hogy hol talaljatok... :o) Kozuluk csak nehanyat illesztek a szoveg koze, a tobbit nezzetek meg a Picasa albumban (mar akit erdekel, persze...).
Hazafele indulva betertunk a kegytargyas boltba is, ahol a zuram valasztott maganak egy konyvet, en meg nehany aprosagot, rozsafuzert es egy kepeslapot amit a nagymamamnak kuldok holnap, mert en ott is Ra gondoltam...
Hazafele indulva meg az utolso pillanatban elcsiptuk a naplementet is, amint a szemkozti hatalmas Brac-sziget moge keszul bujni... :o) Az egesz napunk csupa "veletlen"-bol allt, es nagyon sok mindennek kellett ugy alakulnia, hogy a nap vege fele Vepricben kossunk ki... Rudi meg is jegyezte, hogy az egeszet a Joisten intezte igy... Ezert alakult minden ugy, ahogy alakult tegnap, mert a Joisten hivott minket... Jo volt ezt igy hallani, mert nekem is ugyanez fordult meg a fejemben, amikor a naplementet nezve halat adtam a Joistennek ezert a szep Valentin-napert... :o) Raadasul meg olyan gondolatunk is tamadt (a felejtheto, de brutal draga ebedunk utan!), hogy nem tul okos dolog, ennyi penzt kiadni ettermi ebedekre (meg meg sok egyeb kihagyhato dologra...), amikor a vilagon annyi ember ehezik... Talan a jovoben ritkitani kellene az ilyen egoista dolgok muveleset es inkabb tobbet felre tenni es masoknak adni, olyanoknak, akiknek nagyobb szuksege van ra... Egy szegeny csalad ebbol az arbol egy hetig elelne, amit mi erre az egy, ROSSZ ebedre koltottunk... Talan ez sem volt veletlen, ahogy semmi sem az, hiszen veletlenek nincsenek es ha jobban belemelyedunk az okba, amiert tegnap ilyen kajat "nyertunk", lehetseges, sot, nagyon valoszinu, hogy a Joistennek uzenete van felenk ezzel kapcsolatban... Kulonben lehet eszunkbe sem jut ilyesmit gondolni, ami a Rudinak eszebe jutott...
Most bucsuzom... Legyen szep a vasarnapotok es koszonom, ha elolvastatok ezt mind!!!

3 comments:

Reni said...

Elolvastam!
A képeket köszönöm , megnéztem.
Gyönyörűek!

Age said...

Tényleg szép lehetett ez a nap! Mennyi volt az a brutál drága kaja? Nálunk isteni étteremben itt helyben fele annyiért nagyobb adagot kapva ehetünk ihatunk mint tettük azt anno ott kedvenc éttermünkben Rogoznicán. Minden este brutál sokat fizettünk, de ezt betudtuk a szezonnak, de hogy szezonon kívül... te is annak tartod? Ezért kérdzetem hogy mennyi...
puszilunk benneteket

Age said...

Egyébként én véletlenül ruhákat szoktam venni, van úgy hogy addig szemezek egy ruhával, és annyira megkívánom hogy a magamévá teszem. (ilyet pasikkal már nem tehetek, lehet ezért maradtak nekem már csak a ruhák) ... na most ez a MÁR kicsit erős, az előtt sem voltam nagy férfifaló (elszégyenlős smile)