Wednesday 13 May 2009

BOB - a helyi oriasborso! :o)


Igertem, hogy irok a "bob"-rol...
A bob egy huvelyes noveny (zoldseg), magyarul nem tudom mi lehet a neve, de otthon nem is talalkoztam vele soha...
Ugy nez ki kivulrol, mint a cukorborso es az illata is tok ugyanolyan, de megsem az...
A belsejeben rejlo "borsok" nem kerekek, hanem laposak, de izre majdnem cukorborso izuek!
Itt nagyon meno ilyenkor, es nagyon finom nyersen is, amig zsenge, de amikor mar jo nagyra no (mint pl. a kepen bemutatott), akkor le lehet szedni es megtisztitva a belsejeben levo bobokat egy leforrazasos "fertotlenitest" kovetoen le lehet fagyasztani telire... :o)
Mi iden mar januarban (ha jol emlekszem...) bevetettuk az elso kort, aztan kicsivel kesobb egy masik helyet is boboztunk, majd hatra is kerult meg egy keves, igy iden van a korai, lesz kesobb meg egy kor es aztan a legkesobb vetettek is beernek... Anyos van hogy siman megfozi sos vizben es aztan leszuri es olivaolajat ont ra es igy a la nature, mint koret eszik, en viszont most nemreg kiserletezesbe fogtam es keszitettem mar belole fozeleket is es fantasztikusan fel tudja dobni a levest is, amibe a bobon kivul teszek meg repat, krumplit, neha karalabet is vagy ami eppen van otthon... Lehet peppe fozni es leszures utan osszezuzni kezi turmixgeppel, akkor hidegen is finom es kenyerre lehet kenni (ez mar sajat talalmany, nem hallottam, hogy barki is igy hasznalna, de nekunk bejott! Hasonlo, mint a csicseriborso krem, a hummusz...) A hejat pedig, mint minden egyeb nyers zoldseget egy kupacra gyujtogetunk es estenkent locsolas kozben oda is locsolunk egy kis vizet, hogy ki ne szaradjon es jo 2 ev mulva, amikor mar olyan fekete lesz, mint a viragfold, akkor ez lesz a bio-tragya a kertbe es kezdunk egy uj komposztos kupacot... :o) Ugyhogy nalunk minden felhasznalasra kerul, amit lehet! Ezzel a "recikling"-gel kevesebb szemetet termelunk, foleg, hogy itt a muanyag flakonokat is vissza lehet vinni "fel penzert" (0,50 HRK), es lehetoleg kimosva es kupak nelkul, es ha jol tudom termo-pulcsikat gyartanak kesobb belole, de most ez nem is fontos, hanem, hogy meg jobban kellene eroltetni az ujrahasznositasat meg tobb dolognak es akkor milyen szep kis egeszseges(ebb) Bolygonk lenne... :o)
Tegnap estefele megontoztem a paradicsompalantakat, ahogy szoktam (neha anyos, neha en...) amik mar 2 emeleten is eresztettek sarga viragokat magukbol, ugyhogy "jol kezdodik" a moka, es adtam vizet az uborkaknak is (es csak merem remelni, hogy iden nem mennek tonkre, mert allitolag az ubi nagyon erzekeny! Tud valaki bevalt receptet, hogy ne kapjon a levele betegseget es meg ne sarguljon???) Aztan meg a naplemente elott elmentunk a zurammal egy kornyekbeli setara... No mondanom sem kell, hogy a rontgen-szemei egybol kiszurtak az ut szeli erdoben a spargakat (mert meg mindig van, nem is keves, ami fura, mert sosem szokott ilyen sokaig tartani a "spargaszezon"...) es nekialltunk gyujtogetni... :o))) Kis ido multan mar nem is lattuk egymast, csak egy-egy "Anybody hear me???" (mert 2 napja csak angolul kommunikalunk, edzes van, a Szilasek erkezesere!) :o) utan adtunk egymasnak eletjelet es holletunk koordinatait... Nem sokaig elvezhettuk a spargazast, mert hamar rank esteledett es kb. az otodik "Let's go down!" (Menjunk le!) felkialtas utan begorombitottam es hatarozottan kijelentettem, hogy: "But really!!!" (De komolyan!!!), ugyanis vagy 1,5 oraba telt a 200 m-t dombnak lefele megtenni, mert meg uton-utfelen talaltunk spargakat es csak dobbentunk es dobbentunk, hogy mennyi van!!! :o)
Aztan megkerultuk a szigetnek a vadregenyes reszet, ahol a madar se jar es alig lattunk mar az orrunknal tovabb, de a seta kotelezo volt persze :o) es hazaerve egybol a fel gyujtesunket anyoseknak vittuk, hogy meg ok is egyenek egy iden talan utolso spargas-vacsorat! :o) (Ok nekunk halat, mi nekik spargat! Igazsagos, nem?) :o)
Ma meg boboztam... Ennyi.
Roviden: a termeszettel kez a kezben elunk! Mostanaban meg jobban, mint eddig! "Es ez igy van jol..." :o)

2 comments:

Edina said...

Ezt a novenyt mi is szeretjuk :-) itt "fava"-nak vagy toszkanaban "baccello"-nak is nevezik. Soval, oliva olajjal nyersen esszuk. Majd kiprobalom a te receptedet is. Magyarorszagon csak takarmanyozasi celra hasznaljak, csodalkozott is egyik idos rokonunk, hogy mi "EZT" megesszuk??? A magyar neve "lobab".

Annamari said...

Szia, ha jól látom a képen, akkor ezt nálunk soya babnak hívják :) syn