Thursday 14 May 2009

SPAR-ga - avagy: igy harcolunk mi a gazdasagi valsag ellen...

...SPAR - van akinek az osztrak (?) uzletlanc jut eszebe e szorol, masnak - egy nemetul tudonak - talan a szo jelentese (spar, sparen vagy magyarul: SPOROLNI!) :o)
Na es ha mar igy megfejtettuk boncoljuk is ki teljes egeszeben, hogy mit rejt eme szo itt nalunk...
Valsag van... Hol jobban, hol kevesbe, de mindenhol erezni... Foleg ott, ahol eddig is nagy volt a dinom-danom, meg a koltekezes sokszor - valljuk be - felesleges dolgokra... Megszoktuk a "jot" es most hianyzik, hogy nem lehet annyit venni ugyanannyiert, mint eddig... :o(
Mi is csokkentettuk - minden teren - kiadasainkat, amennyire tudtuk, de mar regebben, a valsag bekoszonte elott, es talan ezert sem ert akkora pofonkent, hogy most uresebb a huto, mert amugy is ures szokott lenni... :o)))) A "jo" szokast anyosomtol "orokoltem", de meg mindig o vezet, mert nala aztan valoban URES a huto, de szo szerint... :o) (Talan egy megkezdett lekvar meg az eppen aktualis hal van benne, plusz nehany tojas...) En azert sokkal "ovatosabb" vagyok ezen a teren es nem feszitem pattanasig a hurt, mert sosem lehet tudni mikor ehezik meg a melos ember, mert olyankor bizony nyilik a szekreny- meg a hutoajto es kerdon mered befele egy kopogos-szemu postasfej... :o)
Nalunk meg van egy kis valasztek, de tobbnyire foleg olyan dolgok, amik nem romlandoak es konyharol-konyhara cipelem mar oket evek (pardon: honapok!) ota! :o)))
Ma a sporolasunk (vagyis takarekossagunk) kajaugyi reszerol osztanek meg nehany gondolatot, a tobbi ugyis evidens: kozmetikusom magam vagyok, fodraszom jo ideje szinten en volnek (latszik, nem?) :o), ruhazkodnunk nem nagyon kell, mert a "jobb idokben" feloltoztunk egy kicsit, es a tavalyi szandik es papucsok is kibirnak meg 1-2 szezont... :o)
Szoval kaja (vagyis: taplalek!):
Amiota nekialltunk a lakasnak (nem szamolom mikor is...) sokkal szorosabbra fogtuk a naci szijat es igyekszunk hermetikusan lezarni a buxankat is, persze a meg normalisnak szamito keretek kozott, mert vegletekbe mi sem esunk (ertsd: ha eppen kint vagyunk ehesek, akkor megeszunk valamit hazon kivul, teljesen nem verjuk fogunkhoz a garast, mert manapsag draga egy fogpotlas, azt mindenki tudja gondolom... Ugyhogy mi vigyazunk a fogunkra, mert tobbet artanak a vegletes sporolassal, mint amennyit a fogorvoson meg tudunk sporolni azzal, hogy nem utogetunk hozzajuk garasokat!!!) :o)) Hahaha... Nagyon witzes vagyok, mi? :o) Ok, befejezem... Komolyra forditva a szot:
elnezelodtem tegnap az asztalunkon ebed kozben:
a vazaban szinpompas rozsak a kertbol (nulla penzert) amelyek a legszebb dekoracional is jobban feldobjak az asztalunkat es ha lehullanak szirmai: van masik! :o), tanyerunkon anyosgrillezte-aposfogta hal illatozik megszorva petrezselyemmel, ami a kertbol van (nulla penz), koretnek hozza sajat kertbol mangold egy kis olivaolajjal, amit halra cserelunk a csacsis neninel (lasd: nehany nappal ezelotti bejegyzes), szinten majdnem nulla penz... Asztal szelen vizbe allitva tegnap elott szedett sparga, ami a mai ebed lett... Ez is ajandek! Rudi szo szerint ezt mondta ra, mert annyit talaltunk egy helyen, hogy tenyleg ajandeknak szamitott, mert kulonben eleg nehez ratalalni, de mi 2 ora alatt annyit gyujtottunk, hogy meg anyoseknak is tudtunk kedveskedni egy csokornyival, akik tegnap meg is vacsoraztak a sajat reszuket 4 db fott tojassal, amit szinten nulla penzert kapott egy tyukos-nenitol... :o)
Ezen kivul: 1 kancso limonade, ami az ebedhez elfogy osszesen 4 db citrom-jegkockaval, ami szinten nulla penz (ha csak nem szamitom a benzinkoltseget, ami kell, mig eljutunk a forrashoz a vizert, amit iszunk, de ha az egeszseg a No.1, akkor ez nem szamit kiadasnak, inkabb befektetes!) :o) A citrom hazi... Itt viragzik epp az ablakom alatt es illata elarasztja az egesz kornyeket!!! Leleksimito tavaszi beke uralkodik, ami megfizethetetlen!!! Na de vissza a citromhoz: iden januarban okosak voltunk, vagyis okosabbak, mint tavaly es citromaink nagy reszet DM-es jegkockatarto zacskokban kifacsaras utan melyhutoben raktaroztuk el, s igy meg nyaron is elvezhetjuk szomjolto hatasukat a nagy kanikulaban, mert annyi lett belole!!! Ez egyenesen aranyos azzal a tennyel, hogy a nyar legnagyobb koltsege (ami a nagy meleg miatti kotelezo folyadekpotlas, ami eddig egyenlo volt a ladaszamra hazavasarolt szensavmentes vizekkel es hellyel-kozzel szensavas uditokkel, amik nem a legegeszsegesebbek...) iden valoszinu nulla penzre redukalodik (valsag miatt, okos-fejunk okos gondolatai miatt, illetve a lakas dolgai miatti sporolasunk miatt is!) :o)
Ma, a SPAR-gaval SPOR-oltunk, es legalabb tudni, hogy egeszseges, es nincs is annal nagyobb elvezet, mint azzal taplalkozni, amiert az ember megdolgozott!!! (Jelen esetben: rongyosra jarta a labat a sziklakkal teli erdoben, hebe-hoba pokhaloba nyulas miatt infarktuskozeli allapotba kerulve, de sebaj Tobias!!!) :o))))
Kifelejtettem, hogy tervbe vettem majdnem 2 ev utan, hogy vegre igazan mukodesbe hozom Dorkatol kapott kenyersutogepunket, csak megvarjuk a hazi lisztet, amit a komank hoz nemsokara, mert neki van... Egyenesen a malombol! :o)
Nem tudom mi lesz a vilagunkkal... Sokfelol jon sok informacio, de aki hallott mar arrol, hogy onellato gazdasagok-, haztartasok alakulnak az jol hallotta, mert ezen a projecten dolgozunk eppen mi is, csak eppen spontan modon, nem pedig olyan otlettol vezerelve, mint a "tomkruz", aki foldalatti villat epittetett a vilagvegetol tartva... :o) Mert vilagvege nem lesz... Legalalabbis meg nem... Valami lesz, nyakunkon a Nagy Datum: 2012 december 21-e, de ne tartsatok vilagvegetol, mert nem lesz ekkora szerencsenk! :o) Dolgozni kell magunkon, megjavitani amit elszurtunk a vilagban es ezt nem uszhatjuk meg! Ezen dolgozzunk hat, hogy jobb emberekke valjunk, minimalisra redukaljuk onzosegunket es szeretetben, megertesben eljunk ezentul a zsortolodes, fellengzosseg, irigyseg es rosszindulat helyett, ami nem annak art, aki ellen iranyul, hanem annak, aki terjeszti! Ilyen a karma-torvenye... Mindenki mindent visszakap! Ugyhogy ha nem masert, akkor ONMAGUNK MIATT erdemes jonak lenni, nem? Talan ez nem akkora onzoseg... :o)
Vegezetul egy rovid magyarazat a kepekhez:
Fent jobbra: a mai focimsztar! THE "SPARGA" BOY!!! Sarga talban a "fas" resze, amit le kellett torni, mert tul kemeny, ez megy a komposztba, amibol majd bio-tragya lesz ha lebomlik... Elol pedig a megtisztitott spargak, amikbol a kozepso kepen lathato tejszines-fokhagymas spargaszoszt alkottam ma ebedre es mar csak zoldtesztat kell melle fozni, ha megjon a zuram es hajra!!! :o)
A legalso kepen pedig az lathato, ami bearnyekolja per pillanat ezt a szep napot... :o( Egy kis vasalnivalo... :o) No de sebaj, mert kozben a Tudatalatti tizparancsolata fog szolni a hangszorobol, amitol mar ez a feladat is ket legynek szamit egy csapasra!!! :o)

1 comment:

Age said...

Jóska mondja, hogy még jó hogy nem volt annyi hogy akkor csináltál volna, mert akkor meg kellett volna ennie....na de csak viccelt...
Nagyon tetszik az apaúristenes kép, nem is tudom mikor csináltad róla. Rudinak hogy tetszettünk egyébként? Meglepett hogy ő ajánlotta fel hogy menjünk együtt vacsizni Trogirba. Tudod az én pasim is pasiból van kb annyit beszél mint a tiéd, és hát tudom , hogy ez nagyon nagy teljesítmény.
PuszAge