Friday 25 April 2008

Eljenek a Markok es az ANZAC napi megemlekezes...

Aprilis 25 van... Nehany dolog fuzodik a mai naphoz, ugyhogy szepen bele is vagok a felsorolasba, a teljesseg igenye nelkul, mert azert mindent nem tudok most ide bezsufolni... :o) Eloszor is: apukam Mark es ma Markokat unneplunk, tehat eloszor is gratula Apumnak, a ferjem aposanak, anyukam ferjenek, nagymamam fianak es a tesom apjanak is, mert ok mind-mind Markok! :o) Szamoljuk csak meg oket gyorsan! :o)
Masodsorban, szinten Mark napot gratulalunk a keresztfiacskanknak "Magyarisztanba", akinek ez a 2. nevnapja, ha jol szamolunk es egy honap mulva lesz a 3. szulinapja is! Huuu! Lesz am buliii!!!
Minden kedves, draga, szeretett Markunknak tehat jo egeszseget, sok boldogsagot es a legjobb jokivansagainkat kivanjuk innen Delrol! Eljetek soka Markok!!! ♥♥♥
Aztan: ma van Anzac Nap Ausztraliaban... Az ANZAC egy rovidites: Australian and New Zealand Army Corps. vagyis Anzac. Igy hivtak az aussiekat (Ausztralokat) es a kiwiket (Uj Zelandiaiakat) amikor 1914-ben ez a ket ország csatlakozott az I. Vilaghaboruban az Antanthoz. Az Anzac egy resze Egyiptomban harcolt, illetve reszesei lettek a legnagyobb partraszallasi hadmuveletnek is, amit az Antant tervezett. A torokorszagi Gallipoli felszigetnel tortent partraszallas volt ez, ahol az Antant csapatok (tengereszeti es gyalogos tamadás) megprobaltak a felszigeten keresztul utat torni a Fekete tenger fele. A harcok azonban 8 honapig elhuzodtak es 8000 ausztral katona vesztette eletet, s vegul nem sikerult az attores. A partraszallas napja, aprilis 25. lett az elesett katonak emleknapja ebben az orszagban. 1916-ban tartottak eloszor ezt az emleknapot , majd 1920-tol nemzeti unneppe nyilvanitottak az I. Vilaghaboruban elesett 60 ezer ausztral katona tiszteletere es emlekere. Az ausztralok resztvettek a masodik vilaghaboruban is, s azota ez a haborukban elesettek emleknapjat jelenti, a Koreaban, Vietnamban, az Obolhaboruban meghalt katonakra is emlekeznek ezen a napon. (Ez a bejegyzesem egyebkent idezet egy blogbol, amit olvasgatok, mert Kanga mamanal jobban senki nem tudta volna megfogalmazni, mit is unnepelnek ezen a napon... :o) Remelem nem lesz harag, amiert ezt igy idekolcsonoztem egy kis latokort tagito informaciokent Nektek is... Na majd utolag bocsanatot kerek erte... :o))
Meg egy erdekesseg ehhez a naphoz:
Minden evben e nap hajnalan megtartjak orszagszerte es szinten a torokorszagi Gallipolin, (az azota Anzac obolnek nevezett helyen) a Down Service-t, a Hajnali Orseget (lasd: a 2. kepen...). A hajnali idopontnak kettos tortenete van, egyreszt 1915-ben a partraszallas is hajnalban tortent, masreszt pirkadatra terveztek a legtobb tamadast, mert ilyenkor volt a legrosszab a vedelmi orseg latasviszonya, s voltak a legfaradtabbak az ejszaki orseg soran. Ezert az orsegvaltas meg a hajnal elott, sotetben tortent, s az orsegbe lepett kipihent katonak szeme jobban alkalmazkodott a valtakozo fenyviszonyokhoz.
A hajnali orsegben allas szokasat 1927 ota tartjak az ausztralok: gyerekek, fiatalok, oregek, mondhatni minden korosztaly reszt vesz es vehet ezen.
Ennyi eleg is lesz errol, bar ma egesz nap errol szolnak a hirek (www.96five.com) ezen a radioadon, amit en szoktam hallgatni, amikor itthon vagyok, most megis bucsuzom, mert sok dolgom van meg a mai napra...








No comments: