Friday 23 January 2009

Mi az "abszolut" limonade?

...Talan mar emlitettem, de ha nem akkor most megteszem, hogy az ember fia (lanya) holtig tanul (ezt ugye mindenki tudja...) s igy barangolo-emberlatogato munkaja reven a zuram mindig nagyon franko dolgokat "tanul el" masoktol, amik nem feltetlenul mindig a lakasfelujitasunk mestermunkainak reszleteit erintik (mert ebbol "lesi el" a legtobb fogast! :o)), hanem idorol-idore nagyon hasznos es okos egeszsegugyi, spiritualis stb. okos dolgokat is megoszt velem... :o)
...Igy volt ez akkor is, amikor az ayurvedas nagyon magas tudati szinten levo, olvasott, tanult festomuvesz baratja megfuzott minket, hogy igenis tisztitsuk meg a szervezetunket, mert ez az alapja mindennek, s igy volt ez akkor is, amikor egy "szinten zenesz" kulfoldrol (Ukrajnabol) ide ferjhez jott orvos asszonyeknal megpihent egy udito limonadera es amulatba esett a latottaktol!!! :o) Az ukran doktorno ugyanis nagyon tud!!! Foleg limonadet csinalni! :o)
Megpedig igy: husdaraloba belenyomja teljes egeszeben, megtekeri es a tuloldalon ami "kijon" kerem szepen az egy citromlebol, -hejbol es magbol allo massza, ami aztan zart uvegben hutve par napig el is all! Ebbe ok egy kis barna cukrot is kevernek, ami allitolag tovabb tartositja, de ezt a reszt mi kihagytuk (merugye: lekoppintottuk egybol!) :o) Ukraneknal ebbol a masszabol egy kiskanallal vett adag megy egy bogre teahoz es "eljunk soka gyerekek"!!!
Ez azert jo, mert: a citrom bio, tehat kulseje nem kezelt, tehat tok egeszseges!!!
A magjanak koztudottan hasonlo a bakteriumolo kepessege, mint a grepfrutenak (amit kerek szepen nem emlegetni surun, mert kibujik a roka... En ugyanis nem birtam es kiraktam a feher zaszlot ido elott, a tisztitokurat viszont csinalom (a cseppek nem voltak a kura szerves reszei, az csak 3 osszetevobol allt, if you remember...) Ezt persze tudtuk (a magok erejet...), de keseru mivoltuk vegett valahogy nem allt a fogunkra, hogy ugy osszeragcsaljuk, ahogy bator magyarorszagi "mindenreszetfelhasznalo" barataink teszik... :o) Hajra Nekik! :o)
Na es ugye a leve... Azt meg ki ne szeretne...
Az egesz CITROM, mint gyumolcs, de foleg a mienk egy egeszseg-bomba!
C-vitamin tartalma ami egyreszt vonzo (bar a kiwiben sokkal tobb van, de ezt sokkal kevesebben tudjak...), es igy egeszben fogyasztva ellatjuk szervezetuket a szukseges bioflavonoidokkal is es meg sok minden massal... (Lasd: Google - Citrom) :o)
A mi valtozatunkat tegnap probaltuk ki es bejott!!! :o)
Mivel husdaraloval nem rendelkezunk (egyelore...), igy a gyumolcscentrifugaval probalkoztunk eloszor... (Bevallom: dilemmaztunk a centrifuga es a turmixgep kozott...) Miutan az elso ket "lenyomas" utan ketszer is majdnem szembe lott egy-ket mag, ugy dontottem minden egyes ujratoltes elott elobb kikapcsolom a gepet es csak akkor toltok ujra, ha leallt a porges-forgas... Na, innentol fogva profin mukodott!!! :o) Igaz, hogy a gyumi-centri a levet kiadja, a surujet (daralt heja + magjai) pedig a hatso reszben kiloki, de ez nem okozott gondot, hiszen a vegen osszeontottem es jol megkevertem, tehat az eredmeny majdnem olyan, mint ami a husdaralobol jon... :o) Vagy meg jobb! :o) A gondot mondom: nem ez okozta, hanem maga a gep, miutan szet kell szerelni es elmosogatni, de gyorsan megbeszeltem magammal, hogy "No worries" - ezt nem kell minden nap csinalni, eleg minden 3. nap vagy minden masnap (meglatjuk, hogy fog menni...) es kulonbenis: megeri a faradtsagot!
Az ize kicsit keserubb ugyan, mint ha siman csak a levet tennenk bele, de a szine keremszepen!!! Azt semmire se cserelnem!!! A kis uvegbe toltve a masszat ugy nez ki, mint egy nagyon jo hazi tojasbol keszitett hazi majonez!!! :o)
Az ital maga hmmmmmmmm: leirhatatlanul jooo!!! Nagyon telitalalat!!! Tegnap mar leguritottunk egy kancsonyit es elhataroztuk, hogy amig van, addig minden nap ezzel kivanunk hozzajarulni egeszsegunk megorzesehez! (+meg nehany jo dologgal, mint pl.: seta a jo levegon, olivaolaj, friss hal es sajat bio zoldseg a kertbol!!! Ezek az en kincseim, amiket nem adnek oda semmilyen McDonalds-os hamburgeret vagy konzert kajaert vagy instant levesert cserebe!)
...Pentek van! Tegnap szettakaritottam magam megint (ez komolyan igy lesz eletem vegeig???), hetvegen viszont pihi van... Relax to the max! :o) Ra kell hangolodnunk a jovo heti MELO-diara, ugyanis inditjuk a gozost, kezdodik a konyhacio!!!
(Rudi nem tudja eldonteni, hogy a konyhai csempe egyes diszito elemei (csempek) almas- meg szolos- meg kortes-mintas legyenek, vagy citromos-olivabogyos!) Szerintetek? Nekem van tippem, de o dilemmazik... Bar ugyis az en szavam lesz az utolso, ezt megbeszeltuk mar, mert ha o akar konyha-temaban is donteni, akkor fozhet is benne nyugodtan... :o) Viszont azt se akarom, hogy vegul olyan legyen, amit o utalni fog... Ugyhogy megvarom, mig megszokja es elfogadja a gondolatot, hogy ugy legyen, ahogy en akarom es slussz! Bar amilyen en vagyok, meg a vegen lehet olyan lesz amilyet o akar??? Lehet tudat alatt manipulalni fog???!!! Ajjaj!!! Jo lesz vigyaznom... :o)
Nos: ennyit mara, egy nagyon-nagyon bizi-dej elott allunk, ugyhogy jobb lesz ha egybol neki is gyurkozok a mai teendoknek!
Hajra koran keles!!! 7.40 van es mar kesz is a mai blogolas!!! :o)
(Vajon Firenzeben hogy allnak ezzel a kerdessel az illetekesek...? Varom a johireket! :o))
Kellemes Hetveget Mindenkinek! ♥

3 comments:

Anonymous said...

Buongiorno:-) nekem is felemas erzeseim vannak a mesekkel kapcsolatban,de nekem a Kisvakondban a nagy fekete lyuk es a kis nyogdecselesek szules kozben, meg ahogy kicsusszant a baba az mar sok/sokk volt:-))) megmutattam Robertonak is,ferfi szemmel csak annyit mondott, hogy o.k. hogy felvilagitjuk a gyereket mar 2 evesen, de ennek a korosztalynak meg eleg az is, ha azt tudja, hogy a pocakban "lakik" a baba.Na es, amirol irtam is, hogy nem mindegy,hogy tudja a gyerek, hogy honnan bujik ki a kisbaba es azt a maga kepzeli el, vagy illusztraljak neki azt.Persze ismerek olyan szuloket is, akik teljesen puritan modon nevelik csemetejuket, ok biztos nem szornyednek el ilyen rajzfilmeken:-)
Màs: a limonade nagyon jol hangzik, en minden reggel langyosvizes citromlevel kezdem a napot mar nagyon regota, es imadom!Ezt az egesz citromos vatozatot meg nem hallottam, de majd kiprobaljuk es majd beszamolok hogy' tetszett.
Ami a csempediszeket illeti, en az olivas-citromosra szavazok:-)kozelebb all a mediterran vilaghoz,mint a kortes-almas.
A reggeli keles nem egeszen ugy sikerult,ahogy terveztem,a szokasosnal csak fel oraval korabban sikerult kimaszni az agybol,lehet,hogy azert,mert ma reggelre jott egy hidegfront es zuhant a homerseklet 10C-t:-(

Reni said...

Citromos-olivás!
Kisvakond és a szülés?
Láttuk mi is azt a mesét,mert Áron nagy rajongója volt.
Én azt gondolom,hogy az átlag 2 éves azt sem tudja mi az a szülés, azt sem érti igazán mi az ,hogy pocakban baba van...Áront nem rázta meg a dolog...nem kérdezett rá anno...meg hát nem is ember babák születtek ugye hanem nyuszik.
Áront először akkor érdekelte a hol bújik ki a baba kérdése amikor Milán született.Ő már nagy volt , így nem is gólyameséztünk hiszen látta , hogy nő a pocakom.

Anonymous said...

Egy 2 eves kisgyerek biztos nem erti mi az a szules,ezzel egyetertek, es azzal is, hogy egy 2 eves nem fog kerdeseket feltenni ezzel kapcs.
Arrol irtam, hogy en nem tartom izlesesnek azt, ahogy a Kisvakondban ezt illusztraltak. Azt, hogy az anyukabol ugy cuppan ki a kisbaba, mint ahogy a pezsgosuvegbol a dugo szokott, elnezest a hasonlatert. Mar en se golyahozza-baba-sztorikon nottem fol es valoszineleg az en gyerekeim se fogjak mar elhinni, hogy golyahozza a kistestvert. Van egy nagyon szep illusztralt gyerekkonyv, nekem gyerekkent ez volt az egyik kedvencem es orommel lattam, hogy azota mar tobb felujitott kiadast is megelt: Marie-Claude Monchaux, A sehany eves kislany. A szerzo sajat illusztracioival. Szerintem a temaban az egyik leizlesesebben szerkesztett konyv.