Sunday 8 November 2009

Szernyik :o)



Mit lehet csinalni egy esos vasarnap delutan, amikor az ember mar gratulalt szuleinek 29. hazassagi evfordulojuk alkalmabol?
HAT SUTNI!!! :o)
Ugyhogy ezt tettem!
Fellapoztam a Nemetorszagban osszegyujtott receptjeimet es sutottem egy finom sernik-et (ejtsd: szernyik), ami egy turos suti es Lengyelorszagbol szarmazik... :o) Nagynenemtol irtam at a receptet, mert izlett az o szernyike, amit akkor sutott, amikor ott voltam es most en is kiprobaltam mennyire vagyok szernyik-muveszno! :o)
A suti nagyon jol sikerult es ha elsore egettnek tunik a fenti kepen, szolok, hogy nem az, mert ennek ilyennek kell lennie... :o)
Nagyon finom lett!!! Mindenkinek izlett (anyoseknak is adtunk termeszetesen...), meg a nyomtatonkat megjavitani szandekozo Borisz-gyereknek is, aki itt lakik nem messze es kompjuter szervizelo... :o) (A muvelet sikertelenul zarult, ugyhogy a zuram folytatja a kiserletet immaron szoloban, hatha o tobb sikerrel jar...)
Akinek tetszik a szernyikem keprol es szeretne kiprobalni sajat "szernyikelo kepesseget" az kovesse az alabbi utasitasokat:
Az aljahoz (tesztahoz): 2 pohar liszt, 100 g vaj vagy margarin, 1/2 pohar cukor, 1 tojas es a liszba elozoleg elkevert 1/2 zacsko sutopor kell. Ebbol tesztat gyurunk es azt kivajazott tepsibe ujjainkkal vekonyra szetdolgozzuk (nem kell gyurodeszkan nyujtogatni, jo lesz ujjal is!) :o)
A teteje (ami a 2/3-at teszi ki a teljes sutinek) pedig a turos cucc:
1,5 pohar cukor, 1,5 kocka vaj (ezeket jol osszegyurni), 2 * 500 g turo (ha nagyon szaraz, mehet bele egy kis tejfol is...), 6 egesz tojas, 2 vanilias cukor es 2 vanilias pudingpor (ez utobbit csak beszorni kell, nem kell belole pudingot fozni! Csak a pontositas kedveert...) Ezeket mind kezi mixerrel jo alaposan osszedolgozzuk es a kinyujtott tesztara ontjuk, majd 180 fokra elomelegitett sutoben 1 orat sutjuk!
Aki szereti a mazsolat tehet bele azt is, de ne felejtse el elobb lisztben megforgatni, hogy le ne essen a suti aljara!
(Megjegyzes: ha nem akarjuk, hogy a vegen osszeessen a szernyikunk, akkor 1/2 ora sutes utan hegyes elu kessel vegigmegyunk a suti es a tepsi szele kozott, majd folytatjuk a sutest mig le nem jar az 1 ora...)
A vegen kinyitott es lekapcsolt sutoben pihentetjuk a sutit es csak 1/2 ora mulva vesszuk ki es hagyjuk teljesen kihulni mielott felvagnank... (Hidegen meg finomabb!!!)
JO ETVAGYAT HOZZA!!! :o)