Saturday 16 October 2010

Profi tanacsok - haziasszonyoknak / 1. resz (A VASALO)

...Volt egy vasalom... Eljegyzesunkre kaptuk 2004 oszen... Azota azzal vasaltam, egeszen par nappal ezelottig... Nem mondom, hogy szerettem, de az elso ujonnan kapott vasalom volt... Ajandek lonak nem illik a fogat nezni, s igy ajandek vasalonak sem, viszont meg kell mondjam, hogy olyan nevvel, hogy "First Austria", 1700 W "erovel" - raadasul rozsaszinben! - nem is banom, hogy kinyiffant... Ideje volt... Elvegre 2010 vege fele kozeledunk... Mar jo ideje szeretnek egy uj vasalot, mert a vastag vaszonlepedoket pl. ezerszer is atvasalhattam vele, de nyoma sem latszott, hogy itt vasalo jart... :o) Mindig csak tervezgettuk, hogy majd veszunk, majd veszunk, de sosem jutott eppen akkor eszunkbe amikor olyan helyen jartunk vagy eppen nem jutott mar ra zse! :o) Ugyhogy tovabb kuszkodtem a "gyenge" no-name vasaloval...
...Tegnap viszont megerkezett a varva-vart utodja!!! Egy vadi zsir uj Philips vasalo, az energiatakarekos "csaladbol"! :o) Osszehasonlitaskeppen irom, hogy 404 kn-ba kerult (1 kn = kb. 40 Ft), 2400 W-os; mig a napokban nezegettunk 500-600 es 700 kunaert is vasalokat, szinten Philipsz csaladbol, csak az egyiknek mondjuk a csucsan nem apro kis gozlyukak voltak, hanem nagyobb es hosszukas alaku (allitolag ez profiknak valo, akik sokat vasalnak...), s ez a Philipsek kozul a "kiwizold" szinu, s meg ami tetszett az a mienknel egy 100-assal dragabb malyvaszinu volt... Bejartunk par uzletet, az arak valtozatosak voltak s vegul se kiwzold-se malyva nem lett, hanem kek! Nem nagyon tetszett elsore, de most ez van... Ez sem rossz s maradt 200 kn a zsebemben - oszi cipore! :o)
Egyebkent eloszor Rowentat neztunk, mert gyerekkorombol emlekszem, hogy anyukam a Rowentara eskudott mindig... Ezzel szemben a vasalos-bacsi azt mondta, hogy a legkevesbe javasolja, mert: a Rowentak alja tiszta fem, vagy INOX vagy vas vagy mi a fene, s ez idovel elkopik es csunya lesz es ahol elkopik, ott meg tudja egetni a ruhat, leginkabb a szurke mintas alju vasalokat ajanlotta (ilyenek a TEFAL-ok...) Ezek kozul eloszor majdnem vettunk egy bordo Tefalt, de a penztarnal "beegtunk", mert tegnap elott meg egy fityingunk nem volt a kartyan, ugyhogy visszautasitotta a bank es ott kellett hagynom a TEFAL-t - szerencsemre, ahogy utolag kiderult! :o)
A legjobbnak allitolag a Philips vasalok szamitanak, de kizarolag csapi vizet szabad onteni belejuk, nem kell desztillalt s egy regen szervizben dolgozo ficko javasolta, hogy nem art minden vasalas vegen kionteni a benn maradt csapi vizet, mert ha rarakodik a vizko, akkor cseszhetjuk!
Szetszedni konnyu oket, de osszerakni mar nem fogjuk tudni s ekkor elvisszuk szervizbe es ott tudjak a bennfentesek, hogy csak 10 nap van vissza az eletebol, s kinyulik, de ezt nem mondjak meg termeszetesen, ugyhogy orulunk majd (10 napig...) majd puff, es vege! Ekkor visszavisszuk a szervizbe es a - mar minket varo... - szervizesek kozlik, hogy "hat anyukam, nem volt szerencsed!" :o(
Szoval szigoruan uritem majd kifele a maradek vizet a vegen! Ez a szabaly!
Azert irok ilyen reszletesen egy olyan aprosagrol, mint vasalo, mert tudom, hogy a hugomek is eppen ennek megvetele elott allo napjaikat elik (ha meg ido kozben meg nem vettek...), ugyhogy szivi legyel szives esszel vasalot vasarolni, mert az egyik legjobb baratod lesz eveken at, s inkabb legyen dragabb, de jo minosegu, mint valami gyenge sz.r, mint amilyen az en elso vasalom volt... (A vasalok Istene nyugosztalja...)
Szombat reggel van... A parom elment (vadaszni) - helyett: dolgozni!
Esik az eso, szurke oszies nap van, ami semmi masra nem jo, mint - VASALNI!!! :o)))
...Ugyohogy megyek is es kiprobalom az uj baratomat! :o)

2 comments:

Mariann said...

Szerintem a színe igazán nem lényeges egy vasalónak. És a kék tök szép, úgy mellesleg :-)
Rowenta.. nekem pár éve egy vagyonért olyan hajszárítót vett, bírta is 2 vacak évig..azért ez durva! Most egy no-name szárítóm van, Rossmann-os.. legláabb ha 2 év múlva beadja a kulcsot, nem leszek rá dühös.
Anyumnak is Philipset v ettünk, szuperjó! Nekem is Philips van. Anyué a tiédhez erősen hasonlít, enyém egy korábbi verzió, de tökjó, csak a beöntőnyílása kicsi, így gyűlölök bele vizet tölteni. Kiönteni sose szoktam, de az egyik sógornőm pár hete "felhomályosított", hogy ki kell....
Jó vasalást :-))) Hali

dorkukac said...

itt jártam,puszi,dóri,panka!új blogom van:www.bogyokam.blogspot.com várlak